14
Jan
09

CIntakan sejarah

Salam samurai,

Apa penting sejarah kepada umat Islam? Apa kelebihan mengetahui disebalik sejarah? Aku amat meminat sejarah, tetapi aku tidak pasti sejak bila aku meminati subjek yang bertajuk sejarah. Sewaktu aku berada di MRSM, subjek sering mencorot adalah subjek sejarah. Sehingga cikgu subjek sejarah memanggil dan menasihati aku. Betapa lemahnya aku dengan sejarah.

Menariknya! Sejarah aku A1. Bangga seketika. 1/3 daripada Quran menceritakan sejarah, cumanya antara kita sedar atau tidak. Kalau hari ini kita berada dalam dunia Islam yang dikatakan hebat dan bertamadun serta mampu membangunkan ummah. Realitya tiada! Tetapi sejarah ada semuanya. Semua yang disebut ada dalam sejarah. Sejak perjuangan nabi Nuh A.S sehingga Khilafah Umat Islam yang terakhir Sultan Abdul Hamid.

Dari sejarah anda dapat melihat dimana kelemahan dan dimana kekuatan. Bangsa asing mengkaji sejarah umat Islam kerana mahu mencari dimana asas kelemahan umat Islam. Bagaimana dengan kita sebagai umat Islam? Pernah kita mengambil tahu selok belok zionis?! Missionary?! Sudah tentu jarang dikalangan kita mengambil endah hal tersebut. Maka kredit untuk orang kafir kerana berjaya studi tentang diri kita. Lebih malang lagi apabila kita sendiri miskin dengan sejarah sendiri, malah ada yang fakir dengan sejarah!

Tanpa sejarah, umat Islam hilang identiti dan akhirnya tidak mengenali dirinya siapa. Yang mereka tahu, orang Islam adalah bangsa dijajah bukan bangsa memerintah. Al-Quran menceritakan sejarah untuk memberitahu kita ini umat hebat, umat yang punya identiti sekaligus punya harga diri.

Perlu kita kembali kepada sejarah kalau kita mahu menghampiri kejayaan silam. Aku sering berpesan kepada adik-adik siswa; ” belajarlah sejarah, kerana kita berjuang mengikut rentetan sejarah yang ditunjukkan oleh para anbiya!” Sekurang-kurangnya kita telah menghadam sirah perjuangan nabi kita Muhammad S.A.W.

Sejarah bukan sekadar dibaca rentetan tarikh dan waktu, kerana al-Quran tidak mengajar kita mengetahui bila ia berlaku. Tetapi, al-Quran mengajar kita pengajaran disebalik cerita sejarah. Ramai dikalangan kita membaca sejarah untuk menghafal tarikh tetapi jauh dari ibrah yang hendak disampaikan dari peristiwa tersebut. Maka sejarah menjadi subjek atau topik tidur kerana kononnya tiada nilai yang perlu diketahui.

Kembali kepada sejarah, umat ini akan cemerlang, gemilang dan terbilang. Umat yang bercakap dan berhujah tanpa pertimbangan sejarah adalah umat yang kosong dari perdoman dan pengalaman. Kita bukan sekadar bercakap dengan ilmu tetapi dibantu pengalaman dari kisah semalam. Semoga umat sedar untuk kembali menoleh kebelakang untuk maju kehadapan.

Selamat Membaca serta sama-sama membaca untuk dekat dengan Allah!

Advertisements

1 Response to “CIntakan sejarah”


  1. 1 warkahraudhah
    thpm31000000Sun, 18 Jan 2009 14:01:49 +000018pm09, J0000001 9, 2007 at 15:50 +00:00Jan

    Salam,ya akhi.Aku juga sudah menghasilkan sebuah suara hati tentang sejarah.Jemput baca dan hadamnya.
    Aku sudah dekat untuk exam.Doakan juga,ya akhi.Salan rindu seorang teman dari kejauhan.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


KEMBARA HIDUP

Modeling the Conscience, Pathfinding the Vision, Aligning the Discipline, Empowering the Passion!
"Keep your mind open to change all the time. Welcome it. It is only by examining and reexamining your opinions and ideas that you can progess. All of you were given two great gifts- your mind and your time. It is up to you to do what you please with both. You and only you have the power to determine your destiny. The choice is yours and only yours."
January 2009
S S M T W T F
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Archives

  • 59,082 guests

Categories

Advertisements

%d bloggers like this: