26
Oct
09

Ilmu Pengeluaran

Salam Samurai,

Alhamdullilah, aku masih diberikan kesempatan untuk menulis pada hari ini. Keinginan itu sentiasa ada, tetapi masa agak terhad untuk aku berbuat demikian. Aku dalam proses menghabiskan pembacaan dua kitab yang aku sebut pada minggu lepas. Bulan 10 hampir meninggalkan aku, tetapi masih belum dapat menghabiskan buku yang sepatutnya aku dalami.

Hari ini aku ingin berkongsi sekali lagi tulisan dari buku Fiqh Ekonomi tulisan Tuan Guru Yusof Al-Qardhawi berkenaan Pengeluaran dalam Islam. Menjadi kebiasaan bagi kita, bila disebut soal pengeluaran pasti kita akan mengaitkannya dengan kapitalis, atau sosialisme. Kapitalisma yang mengamalkan keuntungan secara individu sehingga mengabaikan hak-hak orang lain. Manakala sosialisma yang mengabaikan hak-hak individu dalam hal-hal meterial dengan memindahkan hak milik individu kepada kerajaan. Sebenarnya, sektor pengeluaran telah bermula sejak Nabi Adam diciptakan.

Aku tertarik dengan huraian Tuan Guru berkenaan kunci kejayaan dalam membina sektor pengeluaran. Pada pandangan Tuan Guru, faktor yang mengembangkan sektor pengeluaran ialah;

1. Ilmu pengetahuan yang diasaskan pada pemikiran dan penggunaan akal yang dianugerahkan oleh Allah secara istimewa kepada manusia.

Terlalu banyak ayat-ayat Quran yang menyentuh berkenaan alam bagi membantu manusia untuk “explore” sektor pengeluaran. Al-Quran menyentuh soal biologi, haiwan, geologi, geografi, tumbuh-tumbuhan, falak, laut dan lain-lain lagi. Ia amat membantu umat manusia mengkaji dan meningkatkan lagi produktiviti dalam sektor pengeluaran. Aku amat tertarik dengan satu ayat Quran dalam surah Faathir:28 bermaksud;

“Sesungguhnya yang takut kepada Allah di antara hamba-hamba-Nya, hanyalah Ulama”.

Ramai yang gagal memahami maksud sebenar maksud ini. Malah ada dikalangan ustaz-ustaz salah menghuraikan ayat ini. Menurut Tuan Guru, perkataan ulama’ pada ayat di atas bermakna ulama’ dalam bidang ilmu pengetahuan alam, tanda-tanda alam, rahsia alam, dan keindahan alam. Ia bukanlah di fokuskan kepada ilmu agama sahaja sebagaimana yang difahami oleh majoriti umat Islam.

Malah hujah Tuan Guru ini di perkuatkan lagi dengan ayat Quran dari Surah ar-Rum:30 yang bermaksud;

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya, ialah menciptakan langit dan bumi dan berlainan bahasamu dan warna kulitmu. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi orang yang mengetahui”.

Mungkin itulah kehebatan ulama’ terdahulu di zaman Khalifah Turki Uthmaniyyah. Mereka bukan sahaja menguasai bidang agama tetapi mendalami dan mengaitkannya dengan ilmu-ilmu dunia seperti matematik, falak, sains dan lain-lain lagi. Seharusnya para pelajar-pelajar muslim dalam bidang sains, matematik, engineering dan lain-lain merasa bangga dengan apa yang mereka belajar dan kuasai hari ini kerana mereka adalah sebahagian pejuang yang menampung keperluan umat. Kita adalah sebahagian daripada keseimbangan ekologi kehidupan umat. Maka menjadi tanggungjawab kita belajar bersungguh-sungguh menguasai segala ilmu yang berkaitan alam dan memanfaatkannya untuk agama dan umat. Dan perlu kita beringat bahawa ilmu pengetahuan yang kita pelajari hari ini adalah fardu kifayah. Selagi mana keperluan itu tidak mencukupi bagi umat Islam menjadi wajib kepada kita mempelajari dan menguasainya.

2. Usaha
Ilmu pengetahuan tidak akan memberi faedah kecuali diikuti dengan usaha yang berterusan di muka bumi untuk menggali isi kandungannya, memanfaatkan kekayaannya dan mencari rezeki Allah. Itulah yang ada pada nilai hidup orang Jepun. Bukan sekadar mereka menguasai ilmu tetapi usaha gigih yang diketahui umum oleh manusia di muka bumi ini. Bila kita kata Jepun, ramai akan mengagumi kesungguhan mereka dalam bekerja. Malah mereka begitu giat dalam dunia penyelidikan, sehingga barat juga menjadikan mereka sebagai rujukan. Kalau Barat melihat kualiti bukan masa bekerja, Jepun melihat kedua-duanya.

Pesan cikgu aku di Jepun, “Kalau Malaysia mahu maju seperti Jepun, mereka perlu bekerja 4 kali ganda dari orang Jepun”. Ia adalah keluhan dari seorang guru kepada pelajar-pelajar Malaysia bila mengetahui orang-orang Malaysia hanya bekerja 8 jam sehari.

Seterusnya aku ingin membetulkan cara kita berfikir berkenaan pengeluaran atau penghasilan produk. Pada hakikat penciptaan produk, kita hanyalah menggunakan bahan penciptaan Allah dan bukan kita yang menciptakan. Terhasilkan elektrik adalah penggunaan bahan penciptaan Allah untuk mendapatkan tenaga. Penciptaan fiber optik adalah explotasi bahan yang diciptakan oleh Allah iaitu wave. Maka, dalam soal pengeluaran tidak ada perkara yang perlu kita banggakan kerana kita hanya menggunakan bukan menCIPTA. Hanya Allah yang menciptakan dan manusia itu menggunakan bagi memudahkan lagi kehidupan manusia.

Sekadar itu sahaja perkongsian kali ini. Kesibukkan aku dalam membaca adalah membahagikan masa dalam membaca bacaan umum dan bacaan research. Semoga aku istiqamah dalam mendalami ilmu. Doakan semoga aku dapat menamatkan research dengan kadar segera bagi mendepani sektor pengeluaran buat umat. Sekian.


0 Responses to “Ilmu Pengeluaran”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


KEMBARA HIDUP

Modeling the Conscience, Pathfinding the Vision, Aligning the Discipline, Empowering the Passion!
"Keep your mind open to change all the time. Welcome it. It is only by examining and reexamining your opinions and ideas that you can progess. All of you were given two great gifts- your mind and your time. It is up to you to do what you please with both. You and only you have the power to determine your destiny. The choice is yours and only yours."
October 2009
S S M T W T F
« Aug   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Archives

  • 58,888 guests

Categories

Advertisements

%d bloggers like this: