04
Feb
10

Dakwah: AMAR MA’RUF NAHI MUNKAR

Salam Samurai,

InsyaAllah, aku akan cuba istiqamah dalam mengisi ruangan blog ini dengan program usrah, kuliah, dan seminar yang aku jalankan di sini. Semoga ia memberi kebaikkan kepada semua. Aku cuba membuat sedikit ‘study’ berkenaan tajuk dakwah yang lebih menfokuskan kepada amar ma’ruf nahi munkar untuk pembentangan usrah minggu hadapan.

Menurut Ibn Taimiyyah antara tugas dakwah adalah untuk menyuruh melakukan yang ma’ruf dan mencegah daripada yang munkar. Banyak perbahasan berkenaan dakwah samaada fardu kifayah dan fardu ain.

Dakwah adalah tugas executive nabi S.A.W. Maka, tiada lagi tugas yang paling mulia untuk kita teruskan dari sunnah-sunnah nabi S.A.W iaitu dakwah. Menurut Dr.Abdul Karim Zaidan di dalam sebuah kitabnya “Usul Dakwah”, Kesemua ayat Al quran yang mengandungi suruhan atau tuntutan untuk berdakwah turut ditujukan kepada seluruh ummat Islam, kerana pada dasarnya setiap perintah yang ditujukan kepada Nabi SAW adalah merangkumi ummatnya sekali, melainkan terdapat pengecualian yang khusus di dalam ayat ayat tersebut. Begitulah firman Allah berkenaan tugas utama yang diamanahkan oleh Allah S.W.T;

“Kamu (wahai ummat muhammad) adalah sebaik baik ummat yang dilahirkan bagi (faedah) ummat manusia, kerana kamu menyuruh berbuat segala yang baik dan melarang daripada perkara yang salah (buruk dan keji)” [Ali imran : 110]

Sebahagian Ulama’ mengatakan tugas dakwah adalah Fardu Kifayah berdasarkan firman Allah S.W.T;
1. “Dan hendaklah ada dikalangan kamu ummat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma’ruf dan mencegah dari yang munkar, mereka itulah orang orang yang beruntung” [Ali imran : 104]

Manakala sebahagian Ulama’ mengatakan tugas dakwah adalam Fardu Ain berdasarkan dalili berikut;
1. “Kamu (wahai ummat muhammad) adalah sebaik baik ummat yang dilahirkan bagi (faedah) ummat manusia, kerana kamu menyuruh berbuat segala yang baik dan melarang daripada perkara yang salah (buruk dan keji) [Ali imran : 110]

2. Hadis Rasulullah SAW mafhumnya :
“Barangsiapa di antara kamu melihat kemungkaran, maka hendaklah dia mengubah dengan tangannya, sekiranya tidak berkuasa maka dengan lidahnya, sekiranya tidak berkuasa , maka dengan hatinya. Yang demikian itu adalah selemah-lemah Iman”.

3. Dan Sabda Nabi SAW :
“Smpaikanlah dariku walaupun hanya sepotong ayat”

4. Qaedah Feqh : “Tidak sempurna sesuatu perkara itu melainkan dengan adanya ia maka hukumnya adalah wajip”

Menurut Imam Al ghazali pula dakwah itu adalah pada asalnya adalah fardhu kifayah sekiranya ada pemerintahan Islam dan ianya akan menjadi fardhu ain mengikut kemampuan setelah jatuhnya khalifah Islamiyyah.

Walaupun ulama’ ada membincangkan status kewajipan berdakwah. Namun, kita sebagai manusia yang sentiasa sedar akan hakikat keadaan umat ini seharusnya keinginan untuk berdakwah itu tidak hadir atas sebab kewajipan dari agama semata-semata tetapi ia datang dari hati yang suci akan dakwah itu satu keperluan (INSIDE-OUTSIDE).

Aku sering membuat perbandingan, jika makan itu tidak menjadi kewajipan. Semestinya kita tetap akan makan, kerana kita telah meletakkan makan itu satu keperluan hidup. Begitu jugalah dakwah yang perlu dijadikan keperluan kepada hidup kita.

Dan marilah kita menghayati tujuan sebenar hidup kita sebagai manusia di muka bumi ini;
“Dan tidak Aku jadikan jin dan manusia itu, melainkan untuk tunduk mengabdikan diri (beribadah) kepadaKu” [Az zariyat : 56]

Janganlah kita tergolong dalam kumpulan manusia berikut di dunia ini;
a. Makan dan berseronok (Muhammad:12)
b. Hiasan dan kesenangan hidup yang akan fana (Ali-Imran: 14)
c.Mewujudkan huru-hara, suasana tidak selamat, dan tidak aman (al-Baqarah:204-205)

Dan binalah diri kita untuk menjadi golongan manusia yang memimpin manusia ke arah jalan yang benar, membimbing manusia ke arah jalan yang baik dan memancarkan cahaya Islam ke seluruh dunia. (Al-Haj:77-78)

Di sini juga ingin aku berpesan, bahawa dakwah ini tidak hanya melakukan amar ma’ruf semata-mata lalu meninggalkan nahi munkar. Kerana terlalu banyak penyelewengan dalam dakwah yang memisahkan amar ma’ruf dan nahi munkar demi menjaga kepentingan-kepentingan tertentu. Berpenganglah kepada sunnah perjuangan sebenar yang ditunjukkan oleh Nabi S.A.W. Dan kita sedar dalam lembaran perjuangan Nabi S.A.W, penentangan yang berlaku kepada Nabi S.A.W kita adalah disebabkan Nabi S.A.W merealiasikan hakikat nahi munkar! selain melaksanakan amar ma’ruf dikalangan umat ini.

Sekali lagi aku menegaskan bahawa PAS hari ini sedaya upaya untuk merealiasikan tuntutan tarbiyyah, dakwah dan siasah. Dan ini menuntut kesungguhan yang maksima!

Semoga nota ringkas ini membantu kita melancarkan lagi usrah akan datang. Sekian.

Advertisements

0 Responses to “Dakwah: AMAR MA’RUF NAHI MUNKAR”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


KEMBARA HIDUP

Modeling the Conscience, Pathfinding the Vision, Aligning the Discipline, Empowering the Passion!
"Keep your mind open to change all the time. Welcome it. It is only by examining and reexamining your opinions and ideas that you can progess. All of you were given two great gifts- your mind and your time. It is up to you to do what you please with both. You and only you have the power to determine your destiny. The choice is yours and only yours."
February 2010
S S M T W T F
« Jan   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Archives

  • 58,899 guests

Categories

Advertisements

%d bloggers like this: