28
Feb
10

Harith: anak abi & ummi

Salam Samurai,

Kadang-kadang aku begitu teruja dan terinspirasi dengan semangat anak sulung aku. Mungkin ia diinspirasikan oleh doa dari namanya “HARITH”. Mengenang kembali sewaktu ingin memberi nama kepadanya, kami begitu sukar memilih nama untuk anak sulung kami. Dari kulit ke kulit aku membelek nama-nama Islam yang tersenarai didalam buku. Malah, cuba membelek lembaran sirah bagi menentukan nama anak sulung aku.

Aku dan zaujah menyedari kehadiran orang baru dalam keluarga kami sewaktu zaujah aku menjalani program BTN yang begitu lasak. Alhamdullilah, Allah masih mengekalkan kehadirannya. Sehingga kawan-kawan zaujah aku beritahu “baby ni kuat!”. Menyedari keadaan tersebut, aku membuat keputusan untuk menamakan dengan nilai hidup yang ada pada dirinya iaitu “HARITH= KUAT BERUSAHA: GANBARU”. Alhamdullilah, aku amat bersykur dengan kehadiran Muhammad Harith yang begitu cergas dan cepat belajar. Slogan “I Trust Me” amat secocok dengan Muhammad Harith, dia tidak pernah merasa takut untuk gagal (Dare to Fail) dalam setiap tindakannya.

Kami sering ketawa dengan semangatnya bila berhadapan dengan kesulitan memanjat, merangkak, dan tersangkut sana sini. Hari ini aku begitu berbangga dengan diri dan namanya. Moga Allah menjadikan dia sehebat namanya (Muhammad Harith: Yang Mulia & Kuat Berusaha). Aku berharap Harith dapat menjadi seorang anak yang “independent”, untuk terus menyokong dan mendokong tugas abi dan umminya yang sentiasa sibuk.

Pesanan mama aku sentiasa bermain difikiran. “Aneeza tu dah sibuk, hang pun sibuk. Bila nak bagi masa kat anak?! Jangan dok sibuk sangat dengan politik sana politik sini.” kata mama aku. Aku hanya mampu tersenyum dan tidak mampu menjawab. Walaupun begitu, aku cuba untuk memberi “kualiti masa” kepada Muhammad Harith. InsyaAllah, aku cuba untuk aplikasikannya dalam keluarga. Mungkin dengan kuasa “kualiti masa” yang diberikan akan membantu kami menambah kemesraan dan kasih sayang dalam keluarga terutamanya anak-anak yang tidak memahami situasi kita. Biarlah hanya 2 jam dapat bersama, aku berharap “kualiti masa” mampu mengatasinya.

Wallahualam.


1 Response to “Harith: anak abi & ummi”



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


KEMBARA HIDUP

Modeling the Conscience, Pathfinding the Vision, Aligning the Discipline, Empowering the Passion!
"Keep your mind open to change all the time. Welcome it. It is only by examining and reexamining your opinions and ideas that you can progess. All of you were given two great gifts- your mind and your time. It is up to you to do what you please with both. You and only you have the power to determine your destiny. The choice is yours and only yours."
February 2010
S S M T W T F
« Jan   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Archives

  • 57,738 guests

Categories


%d bloggers like this: