16
Jul
10

berjuang dengan cita-cita

Salam Samurai,

Kita baru sahaja melalui musim Mesyuarat Agung. Mesyuarat Agung atau muktamar yang merupakan tempat kita bermuhasabah, berbincang, dan menginsafi diri adakah kita benar-benar berjuang dalam menegakkan agama Allah yang suci ini.

Aku dijemput untuk berucap dalam beberapa majlis perasmaian muktamar dikalangan anak-anak muda yang pejuang ini. Seperti biasa, aku akan cuba berkongsi pengalaman dan pengetahuan sebaik yang mungkin bagi membina semangat mereka dalam mengurus dan mengemudi perjuangan suci ini.

Beberapa nasihat aku cuba lontarkan kepada mereka yang sentiasa ingin melihat organisasi dakwah ini berjalan dengan baik. Antara yang membuat sebuah jemaah/organisasi/gerakan itu kuat amat tergantung kepada tiga perkara;
a. Sifat kekitaan diantara ahli kumpulan
b. Nilai Keagamaan dikalangan ahli kumpulan
c. Bilangan ahli yang ramai

Seharusnya sebuah ahli Gerakan Islam membina nilai kekitaan yang tinggi dikalangan mereka. Perasaan kebersamaan dalam segala gerak kerja akan membuat mereka semakin bersemangat dalam melaksanakan tugas. Perasaan ini akan membuat kita terasa “aku tidak berseorang dalam melaksanakan tugas dakwah ini”. Namun, ini tidak bermaksud kita bersifat “ketaksuban berkumpulan” dengan menafikan hubungan dengan orang lain. Sifat kekitaan/ukhuwah ini amat menitik beratkan kita adalah unity(bersatu) dalam melaksanakan segala gerak kerja jemaah.

Maka adab untuk mengekalkan sifat kekitaan dalam jemaah itu perlu dijaga dengan baik. Jangan ada dikalangan kita ini meletakkan kepenting diri sendiri lebih penting daripada kepentingan jemaah. Apabila kita meletakkan kepentingan diri sendiri lebih utama daripada kepentingan jemaah, ia akan mewujudkan rasa kecewa, sedih, ketidakpuasan hati atau marah sehingga merenggangkan hubungan dikalangan ahli jemaah. Bukan bermakna kita menafikan kepentingan diri, tetapi adab-adab untuk meraikkan kawan ketika kita berhadapan dengan masalah perlu dijaga supaya tidak berlaku rasa tidak selesa dikalangan ahli jemaah.

Sifat kekitaan juga amat bergantung dengan kepercayaan dan ketaatan kepada kepimpinan sebuah jemaah/organisasi. Hanya dengan kepercayaan kepada kepimpinan sahaja akan membuat kita terus mendokong agenda jemaah dengan rasa bersungguh dan bersemangat. Segala idea yang dibentangkan tidak akan dapat dilaksanakan jika masing-masing tidak meletakkan ia sebagai tangungjawab bersama antara pimpinan dan pengikut. Rasa kasih sayang diantara pemimpin dan pengikut ini seharusnya dijaga dan diusahakan bersama, bukan sahaja pengikut perlu wujudkan rasa kasih dan sayang kepada kepimpinan tetapi pemimpin juga perlu berperanan mewujudkan suasana rasa cinta antara pimpinan dan pengikut.

Sebuah organisasi ini tidak mungkin akan terus bertahan dengan sifat kekitaan ataupun rasa tanggungjawab untuk mengekalkan kesejahteraan sebuah organisasi jika setiap ahli jemaah tidak kira pemimpin atau pengikut tidak meletakkan nilai agama sebagai panduan hidup. Hanya dengan nilai agama manusia akan terus hidup dalam berbuat kebaikan dan meninggalkan kejahatan yang merosakkan diri seterusnya mewujudkan perasaan prasangka. Begitulah perjalanan setiap tamadun, apabila sudah hilang perrasaan untuk berlaku kebaikan, pelbagai perkara jahat akan melanda tamadun tersebut dan rasa hormat antara satu sama lain akan hilang dan seterusnya membawa kemusnahan tamadun. Hanya agama dapat menyelamatkan kita!

Perkara yang tidak dapat dinafikan, sebuah negara yang kuat amat bergantung dengan rakyatnya yang ramai. Zaman Umar Al-Khattab antara zaman kegemilangan Islam kerana jumlah negara yang dikuasai umat Islam begitu luas, dan membuat Islam itu bertambah kuat dan utuh. Begitu juga, apabila sebuah negara Islam madinah diwujudkan oleh Nabi Muhammad S.A.W dibuka. Islam dilihat semakin kuat mencengkam. Islam dikujungi untuk mereka melihat keizzahan Islam itu sendiri. Begitu juga sebuah organisasi gerakan Islam. Keahlian yang ramai atau kuantiti ahli yang ramai adalah sebahagian kelebihan yang boleh dibanggakan untuk kita gerakkan sebuah jemaah. Walaupun dari segi kuantitinya ada yang pelbagai, tetapi gerakan kerja akan lebih bertambah dengan pembahagian tugas yang bijak. Namun, pada masa yang sama kita terus membina keahlian kita dengan nilai-nilai murni untuk menjadi hamba yang taat kepada perintah Allah S.W.T. InsyaAllah, perjuangan ini akan subur dengan kualiti ahli hebat dan kuantiti ahli yang ramai. Maka kita kena mengorak langkah dalam mendapat keahlian yang ramai untuk mereka dekat dengan perjuangan Islam.

Seterusnya apabila kita memperkemaskan kekuatan organisasi kita, kita perlu menilai kembali gerak kerja dakwah kita. Supaya gerak kerja kita dakwah kita sentiasa dalam pemerhatian untuk mendapat keberhasilan yang maksimum. Aku lebih suka untuk kita melakukan kerja yang kita sendiri telah nampak akan hasilnya. Bak kata orang putih “Begin with end in mind”. Kita dapat melihat bagaiman optimisnya Nabi dalam melakukan segala gerak kerja jemaah. Sebagai contoh bagaiman Rasulullah membuat keputusan di Perang Uhud, Nabi membuat keputusan untuk bertahan di luar madinah atas pendapat untuk dapat berpatah balik mempertahankan madinah apabila mereka kalah. Begitu juga optimisnya nabi dengan menjanjikan gelang tangan raja parsi kepada Suraqah walaupun masih belum sampai ke Madinah. Janji Nabi akan terbuka Kota Constantinople oleh Sultan Muhammad al-Fateh. Semua berjalan dengan melihat hasilnya di masa hadapan.

Begitu juga sebuah gerakan Islam yang berjalan, kita seharusnya bertindak dan bergerak dengan meletakkan apa yang kita jangkakan akan tercapai dan hasilnya yang boleh dicapai bila kita berbuat demikian. Ini bagi mengelakkkan dari melakukan kerja yang sia-sia dan hilang dari fokus untuk melaksanakan tugas. Aku mencadangkan kepada anak-anak muda ini untuk bertindak dengan kaedah blue ocean strategy iaitu;

1. E- eliminate: hentikan segala gerak kerja yang tidak mendatangkan hasil, yang tidak membawa kesan yang baik kepada jemaah.
2. R- reduce: segala gerak kerja yang kurang memberi manfaat perlu dikurang supaya tugas gerak kerja kita akan terfokus kepada perkara yang lebih utama dimana dapat memberi yang lebih baik kepada jemaah.
3. I- Increase: Tumpukan gerak kerja kepada perkara yang memberi manfaat yang besar kepada jemaah. Apa-apa tindakan yang dapat membantu jemaah maju kehadapan perlu diberikan perhatian lebih, malah perlu lebih istiqamah untuk mencapai objektif yang telah digariskan.
4. C- Create: Cipta satu formula baru untuk meningkatkan lagi taraf kehebatan jemaah. Pergerakan sebuah organisasi atau jemaah akan melalui tiga peringkat iaitu;
a. formative period
b. growth period
c. matured period
(Teori ERIC)

Jemaah yang baru bergerak akan memulakan gerak kerja mereka untuk mencari formula baru bagimana untuk menggerakkan gerak kerja perjuangan. Apabila mereka telah menemui formula baru dalam mengerakkan jemaah, yang akan sampai kepada growth period iaitu membangun dengan formula/manhaj/sistem yang mereka gunakan. Di period ini juga mereka akan memperbaiki manhaj sedikit demi sedikit bagi memastikan perjalanan jemaah menetapi keadaan massa. Pengalaman yang mereka lalui akan membuat mereka mantang dalam meneruskan perjuangan. Istiqmaah dalam mengikut formula yang mereka temui akan membuat mereka lebih matang untuk berhadapan dengan masalah dan kesusahan. Meraka akan kuat dalam berhadapan dengan pelbagai gerakan diperiingkat global. Namun begitu, sebuah gerakan Islam tidak boleh rasa lega dan senang diperiod matured ini kerana setiap pesaing sentiasa berusaha untuk terus maju kehadapan. Maka bagi memastikan kita sebuah jemaah yang paling menonjol kehadapan kita tidak terlepas untuk mencari formula baru dan membangunkan formula baru supaya jemaah kita akan terus berada dalam pasaran persaingan global. Jika tidak kita pasti akan ketinggalan. Yang pasti setiap jemaah mesti sentiasa dalam keadaan musahabah dan tidak sentiasa senang dengan setiap kejayaan yang telah kita kecapi.

Kita dapat lihat bagaimana Islam maju kehadapan suatu ketika dahulu. Formula baru bagi mengubah umat Islam kita dulu telah dibawa oleh Nabi Besar kita Muhammaad S.A.W. Mengubah masyarakat dan memabangunkan masyarakat. Kemudian usaha ini diteruskan oleh Khalifah Pertama Abu Bakar As-Siddiq. Beliau terus meneruskan perjuangan Nabi kita, dan tidak mengubah hatta sedikitpun segala dibawa oleh Islam. Saidina Abu Bakar menjadi orang yang paling faham dengan formula Islam. Sehinggalah dalam isu memerangi golongan munafik yang tidak mahu bayar zakat walaupun mereka solat berjemaah.

Namun, Islam tidak hanya begitu. Umar Al-Khattab telah memberi beberapa nafas baru bagi menyesuaikan keadaan umat ketika itu. Dengan keadaan umat yang semakiin besar jumlahnya maka pelbagai kaedah pengurusan yang cekap telah dibawa masuk oleh Umar Al-Khattab bagi memastikan Islam adalah yang terbaik. Dan ini lah kehebatan yang ditunjukkan oleh khalifah Islam. Begitu jugalah kita membawa gerakkan Islam ini bagi mewujudkan sebuah daulah islamiyyah. Kita tidak boleh berada dalam keadaan kaku dan statik tanpa perubahan untuk membawa kebaikan kepada umat ini dan agama ini.

Mungkin contoh ini lebih memberi kejelasan kepada semua. Kita melihat bagaiman Air Asia memulakan pengunaan formula ini. Sebagai contoh;
a. E- Air Asia tidak menyediakan makanan dan minuman dalam penerbangannya. Jika mahu minum sila beli!
b. R- Air Asia telah mengurangkan penggunaan tiket, dengan menggalakan mereka membeli secara online.
c. I- Air Asia telah menambah tempat duduk dalam kapal terbangnya. Hingga kita duduk pun tak selesa. Janji murah!
d. C- Air Asia tidak bersaing dengan penumpang kapal terbang MAS, walaupun ada sikit-skit. Tetapi tumpuan baru/idea baru Air Asia adalah mendapatkan penumpang bas. Kadang-kadang harga Air Asia lebih murah dari tambang bas dari Perlis ke Kuala Lumpur.

Opss.. hamba ada mesyuarat la pulak. Tidak dapat nak teruskan. InsyaAllah, semoga penulisan ini dapat mberikan manfaat kepada semua yang mewakafkan kehidupan ini kepada perjuangan agama Allah S.W.T


0 Responses to “berjuang dengan cita-cita”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


KEMBARA HIDUP

Modeling the Conscience, Pathfinding the Vision, Aligning the Discipline, Empowering the Passion!
"Keep your mind open to change all the time. Welcome it. It is only by examining and reexamining your opinions and ideas that you can progess. All of you were given two great gifts- your mind and your time. It is up to you to do what you please with both. You and only you have the power to determine your destiny. The choice is yours and only yours."
July 2010
S S M T W T F
« May   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Archives

  • 58,888 guests

Categories

Advertisements

%d bloggers like this: